maandag 18 juli 2011

Bericht uit het 55e onafhankelijke land in Afrika

Hier weer een nieuwsbericht uit de 55ste onafhankelijke land van Afrika.

9 juli 2011 een nieuw land met een nieuw vlag
De kleuren van de nieuwe vlag verschillen in een aantal opzichten van de vorige vlag. Boven aan de nieuwe vlag is een zwarte strook. Zwart duidt op de identiteit van de zwarte bevolking van Zuid-Soedan. In de vlag van Soedan is zwart helemaal onderaan. Nu dus bovenaan. De twee witte banen duiden op vrede en de roden baan in het midden is de buurman/Arabier met wie Zuid-Soedan in vrede wil leven. In de vlag van Soedan is rood helemaal bovenaan. De groene strook aan de onderkant van de nieuwe vlag geeft aan dat Zuid-Soedan een vruchtbaar land is en dat landbouw belangrijk is. Het land is een opkomende ster met visie voor de toekomst. Blauw is de kleur van de Blauwe Nijl die door Zuid-Soedan loopt.
            
Eigen ceremonie op 9 juli 2011
We hebben op zeer plechtige en gepaste wijze de nieuwe vlag van Zuid-Soedan op 9 juli gehesen hier bij het trainingcentrum. Veronica, die hier de naaiklassen verzorgt, heeft de vlag gemaakt. Ze zijn nog niet in de grote maten te koop in Wau. Er is een geit gekocht, geslacht en opgegeten, cola gekocht en aardappelen en uien gekookt. Voor velen een feest. De South Sudan Electrical Company heeft ook zijn best gedaan op deze dag. Na twee maanden van geen stroom te hebben geleverd, hadden we opeens op 9 juli stroom met maar vijf keer een onderbreking. ’s Avonds was het wat minder: toen was er maar stroom voor een half uur en toen ging het fout. Ook de Sectiecoördinator van de Verenigde Naties in Wau had last van de onderbrekingen overdag. Tijdens de securiteitvergadering van donderdagochtend gaf hij aan dat hij namens de VN de schare moest toe spreken. De klank van het klankstelsel was buiten werking als er weer stroom was, en zonder stroom lukte het niet want de schare was erg enthousiast. Gelukkig kon hij op zondag 10 juli tijdens de vijf uur lange dankdienst van de Roomse kerk van Wau, zijn speech alsnog afmaken. Ik kreeg het idee dat hij dat wel fijn vond, want op zo’n geschiedkundige dag wil je wel gehoord worden en anders was de speech voor niets geschreven.

Twee nieuwe fietsen
De twee nieuwe trainers voor landbouw hebben beide een nieuwe fiets gekregen. Het is de bedoeling dat ze hiermee naar de buren en de mensen in de omgeving gaan om ze uit te nodigen om naar de groentetuin te komen, om te leren hoe je het beste groente kan verbouwen. Een prachtplan, maar de werkelijkheid is anders. Beide trainers weten het zeker: “Our future is at stake” weten ze te vertellen. We zitten buiten, de maan schijnt en het is gezellig. Ik snap het niet en vraag wat door. Hoe dan en wat bedoelen jullie eigenlijk? Dan komt er een verrassend verhaal dat met vaste overtuiging vertelt wordt. Het zit zo: De meeste wegen in en om Wau zitten vol gaten en sloten die zich naar iedere regenbui verbreden en verdiepen. Mijn collegae zijn ervan overtuigd dat de mannelijke zaadbuis opwarmt door de vele stampen die ze oplopen vanwege de vele gaten onderweg met de fiets naar de buren. Na de zoveelste stamp knapt de buis en heb je geen toekomst meer. Ik heb nog snel en in allerijl een foto van een van de Phoenix - made in China - fietsen kunnen maken alvorens ze kapot gaan of gestolen worden.

De modeltuin bij het trainingcentrum in Wau
De eerste dertien studenten hebben twee maanden cursus gehad over de verbouwing van groente en gewassen in Zuid-Soedan. Er is een geweldige tekort aan mensen die kennis hebben van verbeterde groenteproductie. Wij zijn door een van de betere hotels in Wau benaderd met de vraag of ze onze groenten kunnen kopen. We hebben al voor meer dan honderd pond verkocht en zelf eten we er ook  heerlijk van. We hebben op DV dinsdag 19 juli een open dag en er zijn veel mensen uitgenodigd. De volgende gasten worden onder andere verwacht: de adjunct secretaris-generaal van Landbouw in Wau, de Uitvoerende Directeur van Landbouw in Wau, de directeur Planning in Wau. Ook de Chief van dit gebied en zijn vrouwen zijn uitgenodigd. Het is belangrijk dat de Chief (het stamhoofd) positief gestemd is over het werk van Dorcas in zijn gebied. We geven hem in ieder geval wat groente mee naar huis. De studenten zullen uitleggen wat ze geleerd hebben en wij zullen uitleggen wat Dorcas hier allemaal doet en waarom.


Nieuwe toileten in aanbouw waaronder het befaamde ecotoilet. 

Kangi landbouwproject


Hier drie foto’s van ons project te Kangi waaraan 300 gezinnen deelnemen. Dit zijn een aantal modeltuinen waar de deelnemers geleerd wordt hoe ze de grond moeten voorbereiden, hoe ze moeten zaaien, het gewas moeten onderhouden en hoe ze moeten oogsten. Door de verbeterde methoden, die ze door de werkzaamheden in de modeltuinen leren, ook zelf toe te passen, leren ze de waarde en de betekenis begrijpen van een verhoogde productie en wat dat financieel, maar ook voor voedselconsumptie  betekent. Ook delen deze deelnemers hun opgedane kennis met de buren en zo heeft het een effect op de hele gemeenschap.


Interessante gegevens over Zuid-Soedan
 - Meer dan 80% van de vrouwen is ongeletterd
 - Zuid-Soedan heeft de hoogste sterftecijfer onder zwangere vrouwen
 - 80% van de bevolking heeft geen toilet (maar dit percentage ligt volgens ingelichte bronnen nog hoger)
 - Iets meer dan de helft van de bevolking moet rondkomen van minder dan $1 per dag
  - Sinds oktober 2010 zijn er 309.000 mensen terug gekomen naar Zuid-Soedan
  - 75% van de olievoorraden van Soedan komt uit Zuid-Soedan, maar de infrastructuur bevindt zich in het noorden

Verontrustende eerste geluiden zijn te horen: mediabeperkingen, te veel macht in de handen van de nieuwe staatspresident, neiging om over te gaan tot geweld tegen splintergroepen, veel corruptie, te veel beschuldiging tegen soldaten van verkrachting, buiten het wetgevende gezag om mensen doden en aanrandingen.

Sinds de vredesovereenkomst van 2005 was 2011 het meest gewelddadige jaar. Meer dan 2.300 doden de afgelopen zes maanden.

Gebedspunten
- Dank God voor zoveel zegeningen op het werk hier, maar ook wat de vieringen van de Onafhankelijkheidsdag betreft. Het was erg onvoorspelbaar hier en het kon alle kanten op.
- Dank dat we ondanks alle geweld en onrust nog steeds bewaard zijn gebleven.
- Bid om wijsheid en kracht om het werk te kunnen doen.
- Bid dat het werk van waarde zal zijn voor de begunstigden.