Deze keer een korte overzicht van de verschillende projecten van Dorcas in Zuid-Soedan. Het zijn er nogal een aantal. Maar eerst iets over de kinderen hier in de omgeving.
Kinderen
Er bevinden zich veel kinderen in Wau dus ook in de omgeving van het Training Center. In Soedan heet een blanke een Kawaja. Een Kawaja in hun midden is voor sommige kinderen een vreemde verschijning. Sommige durven even voorzichtig aan een blanke huid te voelen. Andere worden weer bang en durven niet. Weer anderen zijn het gewend en het kan ze niets schelen. Omdat we elkaar niet kunnen begrijpen, heb ik ze geleerd hoe je in het Engels “thumbs up” moet zeggen en hoe je je duim omhoog moet doen. De reactie was overweldigend en het sloeg buiten alle verwachting aan. Overal hoor je hier in de omgeving “thumbs up”. Ook de “high five” ontbreekt niet en ik heb ze geleerd tot vijf te tellen in het Engels en dan een “high five“ te geven. Ze vinden het prachtig. Ik wil eens kijken of het mogelijk is om aan deze kinderen op de zondagen iets te vertellen over David en Goliath, Simson, Daniel in de leeuwenkuil, Adam en Eva en de Zoon van God.
Overzicht projecten van Dorcas in Wau
Straatkinderen en dakloze ouderen
Het blijft confronterend om naar Wau te gaan. Als kawaja hoor je continue: 'Kawaja, give food', 'Kawaja, give mango', 'Kawaja, hungry, help'. Volgens de ambtelijke cijfers zijn er 218 straatkinderen in Wau voor wie er niets geregeld is. Ze slapen in portieken en onder bomen en lopen overdag te bedelen. Dorcas heeft een kinderopvang voor 25 kinderen in Wau en een opvang voor 40 dakloze ouderen. Iedere dag weer ontvangen deze ouderen en kinderen eten en onderdak.
Klinieken
Dorcas helpt met het financiering van drie klinieken in Wau en twee klinieken in Rumbek. In Rumbek is een Duitse dame, Nicola Limburger, in 2007 met een fiets begonnen te werken onder de plaatselijke bevolking en vandaag de dag zijn er twee goed functionerende klinieken onder haar toezicht en heeft ze een 4x4 om de klinieken te bezoeken.
Melaatsenkolonie
Iedere maand word er voedsel aan de 214 melaatsengezinnen in een lepradorp gebracht, 1 keer per jaar wordt er kleding gekocht en worden de schoolgelden van de 66 schoolgaande kinderen betaald.
Eten aan hen die geen eten hebben
Via hetzelfde idee als de voedselbanken in Nederland ontvangen zo’n 100 gezinnen gratis eten in Wau.
Training Center
We zijn 1 maart 2011 begonnen met trainingen aan de allerarmsten. Naaiwerk, business administration, bijen houden en landbouw.
De 3 foto’s bieden een overzicht van de modeltuin-, de business administration- en de naaiklassen. Mensen doen bij ons een verzoek om een cursus bij te wonen. Tijdens de cursus wordt ook gekeken naar motivatie en zouden er trainees onder zitten die graag een eigen bedrijfje willen beginnen, dan moeten ze een business administrationcursus bij ons volgen waar ze leren een business plan te schrijven. Wij bepalen dan of ze voor een microkrediet in aanmerking komen. We geven geen geld, maar alleen goederen. Bijvoorbeeld een groep dames die een eigen naaibedrijfje willen beginnen kunnen in aanmerking komen voor een naaimachine en materiaal om te beginnen. Iedere maand wordt de waarde van de machine in kleine beetjes terugbetaald. at landbouw betreft, begint de cursus op DV 15 mei. Er wordt aan de cursisten geleerd hoe te zaaien en wat te zaaien. Zodra ze het door hebben en de groenten beginnen te groeien, gaat de modeltuin open en worden de buren uitgenodigd voor een bezichtiging. Een aantal die zich opgeven en gemotiveerd zijn, worden geholpen met trainingen, zaad en voorlichting over hoe je in een stedelijke context op een klein stukje grond toch met een groentetuintje kan beginnen.
Landbouwproject – Kangi
Een landbouwproject waaraan 300 gezinnen deelnemen. Ieder gezin dat deelneemt moet verplicht een training doorlopen. Op grond van deelname wordt zaad en gereedschap gegeven. Het project is begin mei 2011 van start gegaan en we hopen na twee jaar voldoende trainingen en zaad te hebben gegeven dat we een groep mensen achterlaten die voor zichzelf kunnen zorgen door de landbouwmethoden die ze geleerd hebben.
Vergadering te Kangi met een aantal deelnemers.
Onderweg terug van Kangi naar Wau met de A43 tegen een gemiddelde snelheid van 40 km per uur.
Het is ondertussen gaan regenen in Zuid-Soedan. “The rainy season” zoals het hier bekend staat. Ze zeggen dat nu alles anders wordt in Zuid-Soedan na de regen. Voor de regen leek het wel alsof alles zich in een zoort “zomerslaap” bevond. Alles komt nu tot leven. Aan slangen en schorpioenen geen gebrek blijkbaar, veel ongedierte en nu beginnen ook de ziektes onder de bevolking zoals malaria en cholera om maar een paar te noemen. Ik heb nu twee regenbuien meegemaakt. Het waren beide keren echte Afrikaanse stormen. Een harde wind, veel donder en bliksem, harde regen en al snel begon het water overal te stromen. Twee indrukwekkende belevenissen. De eerste schorpioen heeft zich ook al aangemeld.
Na 12 weken in Wau te hebben gewerkt, ga ik op DV maandag 16 mei voor onder andere een vakantie aan de terugtocht naar Nederland beginnen. Ik hoop dan om de 18de in de ochtend op Schiphol te arriveren. Volgens de planning ben ik dan twee dagen thuis, dan voor een week naar Hongarije voor een Dorcas-werkoverleg en daarna 2 weken in Nederland voor vakantie en werk.
Bedankt voor al jullie meeleven met de projecten in Zuid-Soedan. Aan Zijn zegen is alles gelegen, ook wat de projecten betreft. Bid voor voldoende fondsen voor deze projecten en dat we als team de kracht ontvangen om met dit werk door te gaan en dat de mensen die we helpen iets van Christus mogen ervaren in wat er gedaan wordt.