dinsdag 20 september 2011

Zuid-Soedan in foto's

Foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Deze keer dus een aantal foto’s die ik graag met jullie deel. Vooral de laatste foto’s zijn prachtig. We zaten aan de Nijl bij Juba toen de gelegenheid zich voordeet en een deelnemer aan de workshop bij Juba haar fototoestel nam en deze prachtige foto’s nam. Echt schitterend.

Een aantal bijzondere insecten in en om mijn kantoor


Geen benzine in een olierijk land

Foto’s van een visser bij zonsondergang op de Nijl bij Juba

We hadden een workshop aan de Nijl in Juba en de dagopening die morgen ging over de geweldige visvangst en bestond uit de volgende punten:
De hele nacht is er niets gevangen en dan zegt Jezus tegen alle regels in dat ze overdag moeten gaan vissen. Er wordt dan zoveel vis gevangen dat het net scheurde en twee boten de lading niet aankonden. Dan belijdt Petrus wie Christus is en wie hij, Petrus is. Het volgende komt naar voren: 1) Ze hebben de hele nacht hard gewerkt maar konden niets laten zien. Dat hebben wij ook vaak. We werken hard en het lijkt alsof er geen vrucht is op ons werk, alsof het voor niets was en het niet uitmaakt wat we doen en daarvan kan je moedeloos worden; 2) Jezus is geen visser en kent de regels van de visvangst niet zoals bijvoorbeeld Petrus en toch luistert Petrus naar Jezus terwijl het niet de tijd is om te vissen want overdag zwemmen de vissen te diep. Petrus is hier nog geen discipel van Jezus. Dat is bijzonder en geeft aan dat Jezus gezag heeft; 3) Als ze tegen alles regels in ongekend veel hebben gevangen, gebeurt het volgende: de vissers beseffen dat ze de taak niet alleen aan kunnen en vragen om hulp van medevissers. Een echte partnership. Partner en ship/boot. Het tweede wat er gebeurt is dat Petrus beseft wie hij is en gaat beseffen dat Jezus meer is dan alleen een bekende. Zo hebben ook wij elkaar nodig, was de les. We zijn vaak moedeloos en zien het niet zitten of hebben het moeilijk. We kunnen de taak niet alleen aan en dan hebben we iemand nodig om ons te helpen zoals de anderen gingen helpen om de bijna onmogelijke taak af te maken: het zware taak om de vissen aan land te brengen. Toch hebben ze met zijn allen alle vis aan land gebracht. Als wij mensen elkaar zo helpen mogen we ook God daarin erkennen. Zoals Petrus. Hij erkent wie hij is en wie Christus is.

’s Avonds zagen wij deze visser bij zonsondergang en het werden een aantal prachtige foto’s die door een deelneemster gemaakt is.