donderdag 23 februari 2012

Openingsdag van het trainingscentrum

Hallo allemaal,Hier weer een nieuwsbrief over de ervaringen van de afgelopen tijd. Het is hier erg droog en bruin met temperaturen tussen de 25 en 39 graden. In maart en april wordt het nog warmer. De mangobomen hangen vol fruit, dus kunnen we over een poosje aan de mango’s.

Het gaat goed met Dorcas hier in Zuid-Soedan en er is werk te over. Stroom, water, vervoer en internetten blijft lastig maar we hopen dat hier in 2012 een verandering in gaat komen. In de komende blog-afleveringen een paar verhalen over wat ik de afgelopen tijd gezien en meegemaakt heb.

Openingsdag Community Training Centre – Wau
“We need an inauguration of the Training Centre.” Mijn collegae weten het zeker. Het kan niet echt een Community Training Centre zijn als er niet een schaar, lint en een speech aan te pas is gekomen. Dus na 10 maanden te hebben gefunctioneerd als Community Training Centre, is het er toch van gekomen. Een echte opening en wel op vrijdag 10 februari 2012. De Internationale Directeur van Dorcas was er ook, dus kwam het goed uit. Het werd een drukke week waarin veel geregeld en voorbereid moest worden. Belangrijke mensen in Wau werden uitgenodigd en de zaal moest in orde gemaakt worden. Water, cola, beschuitjes en snoepjes mochten ook niet ontbreken. Het is hier de gewoonte om tijdens de verrichtingen, hoe storend ook al, met verversingen rond te gaan. Tijdens de speeches is het gehoor druk aan het eten en drinken en ik weet het bijna zeker, ook luisteren. Het programma gaf aan dat we om stipt 10.00 zouden gaan beginnen en om 10.49 is het dan uiteindelijk zover. We gaan beginnen.


Ik heet iedereen welkom, lees uit de Bijbel uit Handelingen 9 over de rol van Dorcas toen en nu en we bidden voor het Community Training Centre, voor de mensen in de omgeving en voor de projecten. Daarna is er een uitleg over de werkzaamheden van Dorcas in Zuid-Soedan. De internationale directeur van Dorcas spreekt ons toe over de rol van Dorcas op internationaal gebied. En dan mogen we naar buiten en mag de directeur-generaal van de South Sudan Relief and Rehabilitation Commission (RRC) de schaar in ontvangst nemen.

De schaar zit in cadeaupapier verpakt en wordt zorgvuldig en langzaam uitgepakt en er heerst een plechtige stilte. De schaar wordt op het lint gezet en foto’s worden genomen. Het lint wordt doorgeknipt en de schare stroomt blij en gelukkig naar binnen. De Directeur generaal houdt nog een speech en feliciteert Dorcas - Wau en hij hoopt op verdere fijne samenwerking.