dinsdag 24 april 2012

En toen ging het vliegveld dicht ...

Ik zat in Juba op een VN vliegtuig naar Wau te wachten toen er een bericht kwam dat er een vliegtuig op het vliegveld van Wau een crashlanding heeft gemaakt. Geen idee of we nog kunnen landen op Wau. Volgens de berichten zijn er 5 gewonden. Na uren wachten kunnen 20 van ons met een helikopter naar Wau.

Sinds die dag zit het vliegveld van Wau op slot. We moeten nu naar het vliegveld van Aweil als we willen vliegen. Aweil ligt 120 km verder op. Het is 3 uur rijden tegen 40 km p.u. op de A43 tussen Wau en Aweil. Het was de eerste keer echt zoeken naar het vliegveld van Aweil. Geen borden die aangeven waar je naar toe moet. Het vliegveld bestaat uit een zandweg/landingstrook en een boom waaronder alle auto’s en voornemende passagiers zich schuilhouden tegen de verzengende hitte. Het is druk onder de boom. Onder de boom wordt de bagage gecheckt, de namen aangestipt van de passagiers die mee mogen en een inschatting gemaakt van het gewicht.

Als ik in mijn kantoor zit hoorde ik altijd de vliegtuigen landen en opstijgen omdat we dichtbij het vliegveld zitten en dat heeft/had iets geruststellends. Het is nu stil geworden wat het luchtverkeer betreft en niemand weet hoelang Wau vliegveld dicht blijft. Met zeer beperkt internet en een vliegveld zonder luchtverkeer in een onstabiel land, blijft het werk hier zoals ze in het Engels zeggen: “a real challenge”.


Deze foto's zijn kort na de crashlanding genomen door Rachel, een passagier die te gast was bij de Dorcas B&B. De gewonde piloten zitten nog in de cockpit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten