woensdag 19 oktober 2011

De Broodbak Dames

De prijzen zijn hier de laatste drie maanden enorm gestegen. Zo koste een jerrycan met 20 liter diesel drie maanden geleden ssp 60 en nu moeten wij er ssp 250 voor betalen. Zelfs de meest basische producten zijn in prijs verdubbeld of verdriedubbeld en het baart zorgen. Het grootste deel van de bevolking kan het niet bekostigen en voor hoelang blijven mensen dit accepteren?

De Broodbak Dames
Er is een vrouwengroep die de afgelopen twee jaar bij elkaar komt en zij waren begonnen met een gezamenlijke spaaractie. Ze sparen elk ssp 2 in de week, ongeveer 50 eurocent. Het geld gaat in een doos. Het is een groep van tien vrouwen, dus sparen zij ssp20 pond in de week, ssp 80 in de maand. Het geld gaat in een metalen locker met drie sloten er aan. Drie leden hebben elk een sleutel.
Ze bakken ook “esch”. Het is een plat broodje dat veel weg heeft van een pannenkoekje. Een esch is te koop voor ssp 1. Door de stijgende prijzen konden ze opeens geen meel meer bekostigen en ook konden ze niet meer sparen. Ook kwamen ze niet meer wekelijks bij elkaar want het had geen zin meer.

Wij hebben nu het volgende met hun afgesproken. Deze vrouwen gaan toekomstige bakkers trainen en in ruil daarvoor krijgen ze een zak meel om te kunnen bakken. Dus kunnen ze weer verkopen, sparen en weer ééns in de week onder de boom vergaderen.

Ze zijn erg blij en dat maakt een project als deze ook wel bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten