woensdag 26 oktober 2011

De observerende manager

Ik moet voor een paar dagen naar Juba. Er is een workshop geregeld waarin een aantal christelijke zorgverleners in Zuid-Soedan met elkaar in gesprek willen over hoe we elkaar tot hulp kunnen zijn, nauwer samen kunnen werken en van elkaar leren. We verblijven bij een van de betere hotels in Juba en hebben ook de workshop in het hotel.  

Als hotel gast kun je het overduidelijk aan hem zien en merken - hij is de hotelmanager. Hij draagt iedere dag een pak, hij ziet er tot in de puntjes netjes en verzorgt uit en hij loopt continue te patrouilleren en te observeren. Hij kijkt naar het eten in de schalen, hij kijkt naar al het meubilair in de eetkamer, hij kijkt naar de hotelkamers en hij kijkt naar alle buitengebouwen en hij kijkt naar alle tafeltjes en stoelen op de stoep. Tussen al het kijken door, groet hij de gasten. Het blijft echter steeds bij een vluchtige groet, want hij geeft de indruk dat hij haast heeft en erg druk is. Maar waar kijkt hij toch steeds naar? Wat loopt hij zo de hele dag te observeren? Wat laat hem er zo trots en tevreden uitzien?

De muren in de receptie hal zijn vuil en achter de balie is het een puinhoop. Stapels met dozen, dossiers en documenten. De vlaggen die er wapperen zijn gescheurd en vuil, de gebouwen moeten nodig geschilderd worden. In mijn kamer is de WC lek en niet zo een beetje ook, de WC bril is kapot, de douche is vies en vuil en de deur tussen de WC en slaapkamer kan niet dicht. Beide gloeilampen zijn kapot en de muren zijn vuil. De TV doet het niet, de kast is vuil en de stok waar de hangers aan moeten is stuk. De airco deed het soms niet en het internet maar af en toe en het water was vuil. Toch hebben we een gezegende workshop met zijn allen gehad.

Ik vermoed dat de observerende patrouillerende manager het wat drukker had dan normaal, maar de vraag blijft toch hangen: Waarom ziet hij er iedere dag toch zo trots en tevreden uit? Ziet hij het dan niet? Het laat mij denken aan een citaat van Mark Twain : “Ik was niet van plan om iets te doen vandaag en tot nu toe lig ik precies op schema.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten